Ce este CIDP?

          CIDP(chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy) sau polineuropatia demielinizantă inflamatorie cronica este o boala rara care afecteaza sistemul nervos periferic(nervii aflati in afara creierului si a maduvei spinarii), caracterizata printr-o evolutie graduata a unei slabiciuni a membrelor inferioare si uneori si a celor superioare. Este cauzata de deteriorarea invelisului protector al nervilor(mielina). Poate sa apara la ambele sexe indiferent de varsta. Slabiciunea poate dura cateva luni.     

Cum este diagnosticat CIDP?

          Pacientii care sufera de CIDP prezinta in general dificultati de deplasare care se inrautatesc progresiv pe parcursul catorva luni. "Furnicaturi" si alte senzatii anormale de acest gen pot sa apara in cazul in care sunt afectati si nervii senzoriali. Examinarea medicala va arata, de obicei, pierderea reflexelor la genunchi si la calcaie. Electromiograma (testarea capacitatii conductoare a nervilor) va arata o incetinire a transmiterii impulsurilor nervoase sau uneori, chiar o blocare a lor. La fel ca si in cazul GBS, un test lombar ar trebui, in general, sa indice un nivel ridicat de proteine.

Cum este tratat CIDP?

         Exista mai multe tratamente disponibile. Un medicament folosit cu succes in tratarea CIDP in faza incipienta este PREDNISON. Acesta are o compozitie similara corticosteroizilor anti-inflamatorii care sunt in mod normal produsi de catre corp. Motivele principale pentru care este utilizat destul de frecvent constau in faptul ca in cele mai multe cazuri intareste puterea organismului, se prezinta sub forma de pastile(deci este relativ usor de administrat) si nu costa foarte mult. Alte doua tratamente utilzate cu succes atat in tratarea CIDP cat si in tratarea GBS sunt administrarea de imunoglobulina(IVIG) si plasmafereza.

Care este cauza CIDP?

          Conform celei mai sustinute teorii sistemul imunitar percepe mielina(stratul protector care inconjoara nervul) ca fiind un corp strain si drept urmare o ataca, incercand sa o distruga. Nu este foarte clar inca ce declanseaza acest proces.